White Mark launches Fast Studio

Extreme Music adopts new fast and affordable acoustic construction method
Author:
Publish date:
1-extreme.png

Studio and design consultancy White Mark has installed a new mastering facility at London-based Extreme Music.

Using a newly developed acoustic system, the job was completed within just seven days. This new construction method, marketed as Fast Studio by White Mark, allows producers, composers and studio owners to build high performance facilities in less time and at less cost than would normally be anticipated.

White Mark’s managing director David Bell, said: “We introduced this system to meet market demand for high quality studios that are acoustically accurate but are quick to install and which preserve more of the character of the original building than a conventional studio. We have recognised that not everyone has the time or the requirement to invest in high levels of isolation, but everyone still wants a room that sounds good and delivers the acoustic performance they would expect from a room bearing the White Mark name.

“Our system uses properly constructed and individually specified acoustic modules that are assembled off-site, making them very quick and easy to install. They are ideal for rooms using free-standing monitors and in which there is no need for full isolation. We always insist that Fast Studio customers have their initial drawings and monitor set-ups carried out by our team of experts so that we can guarantee both the viability of using the system and the level of performance that will be achieved, but, provided the room meets our criteria, we can deliver a studio that satisfies our customers’ requirements – and in a fraction of the normal time.”

As the the production music arm of Sony ATV, Extreme Music was suited to the Fast Studio treatment, as it was using free-standing monitors and was keen to get the job done quickly in order to minimise downtime.

Chief mastering engineer Nick Cooke explained: “We had an opportunity to upgrade the studio and called in a number of studio design consultants to see what they might suggest. White Mark came highly recommended having recently completed Ray Staff’s new facility at Air Mastering. They immediately got our attention by suggesting that we turned the room around and positioned the desk in front of the window. This not only improved the feel of the room but also created much more space.”

Related